Сигурно сте чували за поколението Y (Generation Y или  Millenials - милениали). То

...
Сигурно сте чували за поколението Y (Generation Y или  Millenials - милениали). То
Коментари Харесай

Какво не знаем за „цифровите“ деца: 10 факта за поколението Z

Сигурно сте чували за поколението Y (Generation Y или  Millenials - милениали). То е най-изследваното. Сега неговите представители са сред 16 и 29 години и точно те са платежоспособната част от интернет аудиторията. 

„ Цифровите майки “ също са от това потомство. Те обърнаха нормалните ни показа за това по какъв начин се ръководи и продава.

Сега идва поколението Z - деца, родени от началото на 2000-те, които са под 18 години. Традиционно те се смятат за наследница на поколението Y. И това е първото в действителност цифрово потомство.

Ето което проучва поведенческите характерности, настройки и полезности, страховете и упования на поколението Z. То е извършено с деца и младежи на възраст от 5 до 25 години. Направени са и изявленията с родители и експертни учители.

Факт №1. Те живеят по едно и също време в две действителности

Децата безусловно от раждането си са онлайн - по-лесно е да се срещнат там, да потърсят информация, да купят нещо в мрежата. Почти във всеки клас през днешния ден има възпитаник, който познава компютърните науки по-добре от учителя си.

Поради обстоятелството, че децата от потомство Z не се разделят с електронните си устройства, те мъчно превключват от онлайн на офлайн. Те съвсем в никакъв случай не са и не обичат да бъдат сами. Социалното взаимоотношение продължава и, когато са отвън мрежата. 

Факт №2. Поколение на мейнстийма

Всичко тече, всичко се трансформира... Те нямат постоянни желания, нито „ отдаденост “ на марки, стилове. Това, което им е харесало през вчерашния ден, на следващия ден излиза от листата с желания.

Факт №3. Вярват в личната си изключителност

Всеки е неповторим и с това познание те взаимодействат между тях. Основното за това потомство е да откри своя път. Интересното е, че „ верният избор “ за тях е въпрос на живот и гибел. Но защото има доста пътища и доста разклонения по тях, те могат да избират единствено един и да тръгнат единствено един път.

Факт №4. Визуално мързеливи са

Те възприемат къса и най-вече образна информация. Успяват да се концентрират върху един обект приблизително за 8 секунди. Те възприемат информацията на дребни „ съсредоточени “ дози. В същото време поколението Z непрекъснато е в развой на саморазвитие и гълтам доста разнообразна информация.

Факт №5. Мерилото за триумф е възприятието за благополучие и удоволствието в живота

Много истории в онлайн медиите описват за замайващ и бърз триумф.

Постепенният прогрес към задачата е недопустим за това потомство. За тях успехът не се свързва толкоз с материално благосъстояние, колкото с екшъна и удоволствието от живота.

Те не правят оценка като триумф, в случай че човек е работил през целия си живот работа, която не обича и не му е по сърце, само че е спечелил състояние и пари. За тях това е неуспех.

Думите „ кариера “ и „ влиятелна работа “ на процедура не са привлекателни за поколението Z. Те не са подготвени да „ работят интензивно “ в името на кариерата. За тях работата би трябвало да бъде занимателна, печеливша и да не лишава доста време. Това, което на нас ни се коства фантазия, за тях е постижима норма.

Най-вероятно това потомство ще се стреми към различни форми на претовареност (на свободна процедура, работа от разстояние и т.н.) и ще прекрои пазара на труда.

Факт №6. Партньорски връзки с родителите

С това потомство родителите градят партньорски връзки. Те знаят за теорията на привързаността, хвалят достиженията на децата си и не ги „ пречупват “. И все пак те не са последната инстанция за децата. Те приказват за себе си като за „ комплицирано потомство “.

Преди това родителите са били строги, не са давали избор, а просто са казвали какво би трябвало да бъде направено. Сега децата сами вземат решения. Така свободата се оказа ограничаване. За новото потомство няма ясни ориентири, а пътят на родителите им наподобява еднообразен и отегчителен. В същото време конфликт сред поколенията няма.

Факт №7. Акцент върху фамилните полезности

Изграждането на положително, щастливо семейство е по-важно от професионалната реализация. Това потомство намерено декларира, че обожава родителите си. То има по-скоро обичаен мироглед за взаимоотношението на половете: едно момиче би трябвало да е непретенциозно и да отглежда деца, а мъжът да обезпечава семейство.

Факт №8. Те жадуват за самопризнание

Те чакат хвалба за всяко деяние на възрастен. Признанието се мери със обществената им известност.

Родителският модел на образование, при който акцентът пада върху поощряване и „ религия в детето “, обаче оказва позитивен напън върху младежите. Но страхът, че не могат да оправдаят упованията, е огромен.

Факт №9. Минимален небосвод при планиране 

Далечното бъдеще наподобява неразбираемо и плашещо за актуалните младежи. Те възнамеряват единствено в кратковременен проект - довеждане докрай на учебно заведение, постъпване в университет. Страхуват се от еднообразност и от обстоятелството, че зрялата възраст ще се окаже елементарна, без ярки страсти. 

Факт №10. Не мислят за смяна на света и човечеството 

На първо място, те желаят да създадат своя живот и живота на околните си комфортни. Очакват от бъдещето: „ естествен живот “, „ благополучие “, комфорт, благоденствие, успокоение. Не си слагат световни цели.

Следващото потомство ще стартира да се ражда след поколението Z към 2023-2024.

Мона Василева /
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР